Food Innovation Day 2018

Donderdag 25 oktober

Inspyrium, Cuijk

Chloé Rutzerveld

Food Designer

Chloé Rutzerveld is kritisch food designer. Ze ontwerpt scenario’s voor nieuwe manieren van voedselproductie en consumptie. Haar passie voor eten, fascinatie voor natuur en interesse in technologie komen terug in haar werk. Hoe kunnen we ons eten efficiënter, gezonder en duurzamer maken door technologie in te zetten als hulpmiddel van de natuur? Terugkerende thema’s zijn de zoektocht naar alternatieve eiwitten, de vermindering van voedselverspilling en het slim gebruik maken van natuurlijke eigenschappen. Chloé’s werk komt voort uit persoonlijke nieuwsgierigheid en vragen en dat is merkbaar op de gepassioneerde manier waarop ze erover verteld. Naast zelf-geïnitieerde onderzoeksprojecten werkt ze als consultant, gastdocent en ontwikkeld ze conceptuele diners die de toekomstscenario’s tastbaar maken.

Een lezing van Chloé is geen trendwatch sessie, maar een directe overdracht van de toekomst-scenario’s door de bedenker zelf. Door het interdisciplinaire karakter spreken de projecten een breed publiek aan. Chloé is eerder uitgenodigd als spreker door culturele instellingen zoals het V&A in Londen, door de voedingsindustrie waaronder Coca-Cola en Royal Smilde en door duurzame banken als ASN en Triodos. De lezing wordt indien gewenst, aangepast aan uw bedrijf of sector.

Foto: Annemiek Schout

Chloé studeerde Industrial Design aan de Technische Universiteit in Eindhoven. Nadat ze in 2014 Cum Laude afstudeerde met haar project Edible Growth bij TNO, is ze haar eigen studio als food en concept designer begonnen. Het Edible Growth project gaat over het 3D printen van een eetbaar eco-systeem dat de voedselproductieketen aanzienlijk verkort, als tegenreactie op het printen van koekjes en chocolaatjes. Deze kritische manier van kijken en anders denken zorgde ervoor dat ze in 2015 uitgenodigd werd om een TEDx talk te geven in Canada. Dit was het begin van Chloé’s internationale carrière als spreker en food designer. Al snel volgde vele  onderscheidingen, nominaties en internationale exposities.